Els Vallgorguinecs i vallgorguinenques han reciclat 9.126 kg de roba el 2018

Divendres, 8 de febrer de 2019 a les 12:48

Els veïns i veïnes de Vallgorguina han reciclat al llarg de 2018 un total de 9.126 Kg de tèxtil usat que han dipositat als contenidors de roba que es troben al municipi.

Aquesta dada confirma la confiança de la ciutadania per un model de gestió del residu tèxtil que funciona, ja que la recollida el 2017 va ser de 7.676 Kg.

Aquestes dades tenen en compte la roba que es deixa als contenidors de l'organització Humana i als de l’empresa Ekipolis, que es troben al nucli, Can Puigdemir, Baronia del Montseny i a Canadà Parc. Per tant, cal sumar-hi tota la roba que es deixa a la deixalleria mòbil i la de Sant Celoni.

El servei de recollida del tèxtil representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans. De fet, el tèxtil és la fracció recollida selectivament amb potencial d’aprofitament més gran, per sobre del vidre, el paper, l’orgànica o el plàstic, i fent ús d'aquests contenidors disminuïm el nombre de residus tèxtils i estalviem en consum d'aigua i energia. La reutilització de roba, per tant, és ambientalment beneficiosa, i si la seva gestió va a càrrec d’empreses d’inserció laboral, s’obté un benefici social afegit.

Si esteu fent neteja d'armari i no sabeu què fer amb la roba vella, usada o calçat, o fins i tot amb roba estripada o retalls de tela, recordeu que existeixen aquests contenidors que trobareu repartits pel municipi. Es calcula que cada persona consumeix gairebé 10 kg de productes tèxtils cada any i la renovació de vestuari genera gran quantitat de residus que van a parar als abocadors. Una part considerable de la roba i calçat es llença quan se li podria donar una segona vida. Dipositant la roba als contenidors d'Humana, de l’empresa Ekipolis o a la Deixalleria, aconseguim donar-li una nova oportunitat, doncs pot ser reutilitzada.

Concretament, després de la recollida, la roba és triada, rentada i sargida per després ser classificada i condicionada en funció de la seva qualitat per a donar-li alguna sortida: botigues, mercats, donacions o venda a l’engròs. La roba que no arriba a tenir la qualitat suficient per a ser reutilitzada pot fer-se servir com a matèria primera (material per la fabricació de mantes, materials per a la insonorització, etc.) o reciclar-se com a draps d’ús industrial. La resta es destina a tractaments finalistes en incineradores o abocadors.

Darrera actualització: 08.02.2019 | 12:51