Exposició itinerant del Parc Montnegre i Corredor

Divendres, 25 de juny de 2021 a les 12:35

La Sala d’Exposicions de Vallgorguina (plaça de la Vila, 4) acollirà, des de dimarts 29 de juny i fins al 31 d’agost la nova exposició del Parc del Montnegre i el Corredor.

La mostra, amb deu plafons informatius que parlen de l’espai natural, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, s’inaugura el dimarts 29 de juny a les 18 h. Es podrà veure els dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h i de 16 a 18 h. Fora d’aquest horari, l’exposició es pot visitar en hores convingudes.

L’exposició itinerant "Parc del Montnegre i el Corredor" està formada per deu plafons muntats en bastidors de fusta i està produïda amb materials i tintes sostenibles. Incorpora tres nivells de lectura, vehiculats per un personatge narrador, i un ventall d’elements gràfics on destaquen les il·lustracions naturalistes i els interactius no digitals. Presenta recursos com una passejada audiovisual, propostes de participació, objectes mòbils i ambientació aromàtica.

Està destinada al públic general i familiar, i públic escolar d’educació primària i del primer cicle de l’ESO. A l’exposició, el personatge carboner anomenat Pep Carbó descobreix els secrets de l’espai natural, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, i ens ensenya què hem de fer per protegir-lo i respectar-lo.

Un parc amb dos massissos

El Parc està format per dos massissos: el Montnegre, costerut, fosc i solitari, i el Corredor, suau, lluminós i acollidor. Tots dos formen un gran tapís de color verd només trencat per algun mas envoltat de camps. Amb el Maresme a una banda i el Vallès a l’altra, el Parc és un espai protegit amb uns valors ecològics i culturals excepcionals.

Les administracions que gestionen el Parc del Montnegre i el Corredor tenen cura de més de 15.000 hectàrees de tretze municipis: Arenys de Munt, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Mataró, Pineda de Mar, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Al Parc hi viuen animals de tota mena: espècies boscanes mediterrànies com el gat mesquer, la rata cellarda o l’esquirol, i animals d’ambients centreeuropeus com el gorjablanc, el talpó roig o la secada.

Des de la prehistòria, el Montnegre i el Corredor han estat zona de pas. Com a testimonis de l’assentament humà de diferents èpoques, trobem monuments megalítics com el dolmen de Pedra Gentil, que ha esdevingut símbol del Parc i ha donat lloc a mites i llegendes, a més d’ermites, esglésies, el santuari del Corredor i algunes masies notables. L’aprofitament del bosc ha estat i és l’activitat econòmica més important d’aquestes muntanyes.

 

Darrera actualització: 28.06.2021 | 16:53

Imatges