Eruga peluda del suro (Lymantria Dispar)

En aquest espai anirem incorporant les informacions que fan referència a la Lymantria Dispar (eruga peluda del suro) i que afecta els boscos del Montnegre.

La primavera passada, el Parc del Montnegre i el Corredor va detectar per segon any consecutiu defoliacions als boscos causades per l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar), una espècie autòctona de papallona nocturna que viu a les suredes i als alzinars. Per combatre la plaga, durant el maig del 2020 es va aplicar un tractament biològic (Bacillus thuringiensis var kurstaki, Btk) en un total de 2.304 ha a diferents indrets del Parc. Ara, un estudi del Museu de Ciències Naturals de Granollers publicat en el Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) conclou que el tractament no va controlar la plaga.

L’equip tècnic de l'Ajuntament de Sant Celoni va dissenyar el seguiment de la defoliació a diferents punts tractats i altres sense tractar de dins del seu municipi, mentre que els gestors del Parc del Montnegre i el Corredor van encarregar el seguiment amb la mateixa metodologia a altres zones del Parc, com ara a Tordera i a Vallgorguina. Les dades aplegades, complementades amb les d'altres estudis, van ser treballades i publicades pel Museu de Ciències Naturals de Granollers. Podeu llegir l'article en aquest enllaç. De l'article també se n'ha fet ressò la Diputació de Barcelona.

Per altra banda la revista l'Aulet ha publicat l'article «El cas de l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar) al Montnegre Corredor, 2019» de Martí Rosell Ibarz, enginyer de Forests i gerent de l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, el qual adjuntem en un seguit d'imatges en aquest mateix arxiu.

Darrera actualització: 03.11.2021 | 12:26

Imatges