Guia tècnica del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys)

Dilluns, 17 d'agost de 2020 a les 00:00

Tal com us hem anat informant, a Catalunya vam detectar el 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) que actualment ja està present a 73 municipis de Catalunya.

En aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci afectar als cultius agrícoles, principalment fruiters i hortalisses i provoqui danys molt greus. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. Les mesures que fins ara l’administració ha establert per al control de la plaga pretenen evitar-ne la dispersió i retardar-ne l’arribada als conreus agrícoles.

Darrerament ja s’han trobat individus d’aquesta plaga en cultius d’hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà tot i que en cap d’aquests casos encara no s’han detectat danys.

 

Per tal d’estar preparats i ben informats, el DARP, juntament amb l’IRTA i la Universitat de Barcelona hem elaborat una Guia tècnica sobre aquest insecte que pretén donar a conèixer als tècnics assessors en gestió integrada de plagues dels ajuntaments, als tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i a la ciutadania en general, els darrers avenços en el coneixement de la biologia d’aquest insecte, les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies d’aspecte similar, i els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a escala europea i mundial, i també a Catalunya.

Us adjunto l’enllaç on podreu consultar la Guia i altra informació sobre Halyomorpha halys: http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plag

ues/documents/fitxers-binaris/halyomorpha-halys-guia-tecnica-bernat-marro-marbrejat.pdf

Us demanem la vostra col·laboració en divulgar aquesta informació els tècnics d’àrees verdes del vostre ajuntament.

 

Darrera actualització: 17.08.2020 | 09:18