Alertes de protecció civil

Divendres, 3 de febrer de 2023 a les 00:00

Les alertes de protecció civil, són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l’emergència en el moment de l’enviament de l’alerta i mentre l'alerta estigui activa.

La Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s'assegura la difusió d'alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d'emergència. 

EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d'alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l’emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura

Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d'emergència. 
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l'usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Durant el darrer trimestre del 2022 s’han fet proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre.

El sistema estarà operatiu a partir de l’1 de febrer de 2023 i es faran proves a tot el territori que s’anunciaran prèviament.

Calendari de les proves

En els propers mesos, i abans de la campanya de riscos d'estiu, es faran proves d'enviament d'alertes de protecció civil al mòbil a tot Catalunya. En cada una d'aquestes proves es donarà cobertura a una o diverses àrees i es prepararan coordinadament amb les delegacions del Govern.

Es faran 4 proves previstes en les següents dates:

  1. Alt Pirineu i Aran i Lleida: 28 de febrer
  2. Terres de l’Ebre, Tarragona i Penedès: 12 d’abril
  3. Girona i Catalunya Central: 27 d’abril
  4. Barcelona: 31 de maig

Es preveu que l’horari de les proves serà entre les 11 h i les 13 h aproximadament i hi haurà tres o quatre enviaments a cada zona, en funció de les necessitats del CECAT.

Podeu trobar més informació al següent enllaç: Alertes de protecció civil. Departament d'Interior (gencat.cat)

Darrera actualització: 03.02.2023 | 15:05