Els Vallgorguinecs i vallgorguinenques han reciclat 7.676 kg de roba el 2017

Divendres, 23 de març de 2018 a les 10:00

Els veïns i veïnes de Vallgorguina han reciclat al llarg de 2017 un total de 7.676 Kg de tèxtil usat que han dipositat als contenidors de roba que es troben al municipi. Aquesta dada confirma la confiança de la ciutadania per un model de gestió del residu tèxtil que funciona.

Al nostre municipi, la majoria de roba es deixa als dos contenidors de l'organització Humana i als dos de l’empresa Ekipolis, que es troben al nucli i a Canadà Parc, tot i que també existeix un espai habilitat a una de les Deixalleries del Baix Montseny, que es troba al Polígon Industrial Molí de les Planes (carrer del Rec del Molí, 4), i té l'horari següent: dimarts de 16 a 19h; de dimecres a divendres de 9.30 a 13.30 h, i de 16 a 19 h; dissabtes de 1 a 15 h, i diumenge de 9 a 14.30 h.

El servei de recollida del tèxtil representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans. De fet, el tèxtil és la fracció recollida selectivament amb potencial d’aprofitament més gran, per sobre del vidre, el paper, l’orgànica o el plàstic, i fent ús d'aquests contenidors disminuïm el nombre de residus tèxtils i estalviem en consum d'aigua i energia. La reutilització de roba, per tant, és ambientalment beneficiosa, i si la seva gestió va a càrrec d’empreses d’inserció laboral, s’obté un benefici social afegit.

Si esteu fent neteja d'armari i no sabeu què fer amb la roba vella, usada o calçat, o fins i tot amb roba estripada o retalls de tela, recordeu que existeixen aquests contenidors que trobareu repartits pel municipi. Es calcula que cada persona consumeix gairebé 10 kg de productes tèxtils cada any i la renovació de vestuari genera gran quantitat de residus que van a parar als abocadors. Una part considerable de la roba i calçat es llença quan se li podria donar una segona vida. Depositant la roba als contenidors d'Humana, de l’empresa Ekipolis o a la Deixalleria, aconseguim donar-li una nova oportunitat, doncs pot ser reutilitzada.

Concretament, després de la recollida, la roba és triada, rentada i sargida per després ser classificada i condicionada en funció de la seva qualitat per a donar-li alguna sortida: botigues, mercats, donacions o venda a l’engròs. La roba que no arriba a tenir la qualitat suficient per a ser reutilitzada pot fer-se servir com a matèria primera (material per la fabricació de mantes, materials per a la insonorització, etc.) o reciclar-se com a draps d’ús industrial. La resta es destina a tractaments finalistes en incineradores o abocadors.

Darrera actualització: 22.03.2018 | 16:16