La “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”, més de 200 quilòmetres per gaudir de la natura.

Dimecres, 13 de juny de 2018 a les 00:00

El vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i l’alcalde de Tordera, Juan Carles García Cañizares, han participat, aquest mati, a la inauguració de la “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Un acte on s’ha donat a conèixer els primers 11 trams actius d'aquesta ruta destinada al senderisme i el ciclisme, el que suposa més del 50% del recorregut, del total de 200 quilòmetres.

L’objectiu de la “Tourdera” és fer realitat una ruta resseguint la Tordera i la riera d’Arbúcies, mitjançant la pràctica de la bicicleta i el senderisme, i permetre d’aquesta manera, la descoberta del territori, promoure el coneixement de la natura i patrimoni associats al riu, i fomentar el desenvolupament local dels municipis amb l’arribada de nous visitants.

L’acte ha comptat també amb la participació del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, com a entitat coordinadora del projecte; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, a més de diferents representants municipals.

Aquest projecte té el suport del Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Barcelona i Girona i 18 ajuntaments de les dues demarcacions: Arbúcies, Blanes, Breda, Fogars de la Selva, Fogars de Montclús, Gualba, Hostalric, Malgrat de Mar, Massanes, Montseny, Palafolls, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Maria de Palautordera, Tordera i Vallgorguina.

La proposta de ruta és de més de 200 quilòmetres, sumant l’itinerari principal, el de la riera d’Arbúcies i petits enllaços entre nuclis de població, o estacions de tren, fins al tram principal, com és el cas de Massanes, Riells i Viabrea, Breda, Gualba o Vallgorguina.

Mapa interactiu per conèixer la ruta

Per conèixer el traçat projectat i els trams actius s’ha posat a disposició dels usuaris un mapa interactiu a la pàgina web (www.tourdera.cat/itinerari), on també s’hi vinculen els principals punts d’interès, equipaments, estacions de tren, etc.

Pel que fa al tipus de públic, des de la desembocadura (Malgrat de Mar i Blanes) fins a Sant Esteve de Palautordera, es tracta d’una ruta en general apte per a públic familiar, amb pendents més aviat suaus.

D’altra banda, des de Sant Esteve de Palautordera fins al naixement de la Tordera (Font Bona i Sant Marçal) la ruta es torna més exigent i amb pendents més pronunciades. És per aquest motiu que, per cada tram, es dona informació de l’exigència dels trams, la seva longitud i els pendents acumulats tant de pujada com de baixada, per tal que els usuaris es puguin informar abans de la dificultat del tram.

Cada tram actiu disposa d’una fitxa tècnica, amb la descripció del tram, fotografies, un petit mapa, accés al track i informació tècnica de la dificultat, longitud i pendents de pujada i baixada. La informació per trams és accessible a la pàgina www.tourdera.cat/itinerari, tant a la secció inferior (selecció de trams per municipi de sortida) com al propi mapa, clicant sobre la línia del tram objecte d’interès.

Trams actius

Actualment, 11 municipis ja disposen de trams actius de la ruta als municipis de: Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina, Gualba, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar. A tots aquests municipis es troba la senyalització de la ruta, que es pot consultar també a l’apartat senyalització de la pàgina web, i en zones puntuals s’han executat obres sobre el ferm, per millorar l’accessibilitat. Aquestes actuacions han estat finançades per la Diputació de Barcelona i executades pels diferents ajuntaments.

Actualment la ruta ja compta amb 114 quilòmetres de trams actius i plenament senyalitzats. Concretament, en aquests trams hi ha col·locats 400 suports de senyalització i s’han realitzat actuacions puntuals amb passeres, tanques de protecció, recuperació d’antics camins, etc.

Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu ja disposen dels projectes executius per a cadascun d’ells i, en breu, es preveu iniciar el procediment de licitació de les actuacions, que s’iniciaran aquest 2018 i es finalitzaran el 2019, amb finançament de la Diputació de Girona.

Darrera actualització: 13.06.2018 | 16:54