Vallgorguina un dels municipis del Baix Montseny afectats per la mesura en estat d'excepcionalitat per la greu sequera

Dimecres, 1 de març de 2023 a les 00:00

CONSELLS PER ESTALVIAR AIGUA EN TEMPS DE SEQUERA:

Tancar aixetes

Tancar l’aixeta mentre ens rentem les mans o les dents pot estalviar molts litres d’aigua. Una aixeta raja 10 litres per minuts i una que degota en gasta fins a 30 al dia, per això, també és important reparar-les. A més, també recomanen instal·lar dispositius reductors del cabal, ja que redueixen el consum fins a un 50%. En el cas de voler canviar les aixetes, les de monocomandament són la millor opció perquè consumeixen entre 6 i 8 litres per minut.

Descàrrega del vàter

En el cas de no disposar d’un dipòsit de doble descàrrega, es poden col·locar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra. Això estalviarà uns tres litres d’aigua en cada descàrrega. També s’aconsella no fer servir el vàter com a paperera perquè cada descàrrega comporta entre 6 i 10 litres, o 15 en alguns models.

Electrodomèstics eficients

Els electrodomèstics de baix consum incorporen programes d’estalvi que permeten malgastar menys energia i aigua. Per exemple, una rentadora antiga gasta uns 200 litres d’aigua, mentre que una de baix consum en gasta 50. És important que es faci amb la càrrega completa i utilitzant el programa adequat segons el tipus de roba i de brutícia.

Si no tenim rentaplats, es pot omplir una mica la pica amb aigua sabó i rentar els plats a la vegada i, després, esbandir-los sense obrir l’aixeta al màxim. Pel que fa a la neteja de la llar, es recomana fer neteja en sec i evitar l’ús de l’aigua.

Evitar els banys

Omplir la banyera suposa un consum d’uns 300 litres, mentre que en una dutxa es gasten uns 50. Igual que amb les aixetes, s’aconsella incorporar dispositius reductors del cabal. També, mentre l’aigua no agafa la temperatura que es vol, es pot posar un recipient per recollir l’aigua freda i reaprofitar-la per fregar el terra o regar les plantes.

Reaprofitar l’aigua de la cuina

Si hem fet servir aigua per cuinar (rentar aliments, netejar, bullir o cuinar al vapor) i no li hem afegit sal o altres productes, aquesta es pot reaprofitar per regar les plantes.

Evitar netejar el cotxe amb mànega

Netejar el cotxe amb la mànega consumeix fins a 350 litres. Per això, és més recomanable portar-lo a un túnel de rentat, on disposen d’instal·lacions que reciclen l’aigua. Si no ens és possible, es pot rentar el cotxe amb una esponja i una galleda.

Mantenir les piscines plenes tot l’any

El manteniment de la piscina no s’ha d’abandonar quan arriba l’hivern. L’ACA aconsella mantenir-les plenes tot l’any i utilitzar tractaments d’hivernatge per poder mantenir la qualitat sense haver-la de buidar. 

Un reg adient

Es recomana disposar de sistemes de reg adients al jardí. Instal·lar un sistema gota a gota a l’arrel de les plantes permet un reg localitzat que, a més d’utilitzar únicament l’aigua necessària, també és un bon sistema per facilitar el seu creixement. També es pot instal·lar un programador de reg.

Darrera actualització: 01.03.2023 | 09:57

Imatges