Captura de senglars

Dijous, 14 de juliol de 2022 a les 00:00

Com ja es va informar en una notícia del passat mes d’abril, des de l’Ajuntament de Vallgorguina s’ha promogut la captura de senglars mitjançant gàbies com a mesura addicional per controlar la població d’aquesta espècie i poder minimitzar els danys que es generen a l’agricultura, jardins públics i privats o el risc d’accidents amb vehicles o ciclistes.

Ara podem oferir-vos les dades i conclusions de l’actuació.

 S’han capturat un total de 42 senglars en un període curt de temps (entre el 26 d’abril i el 6 de juliol) en 3 punts diferents del municipi: C/ Pebràs, C/ Xampinyó i Carretera C-61.

S’ha de destacar que s’han capturat molts exemplars híbrids (gairebé una quarta part), és a dir, resultat de l’encreuament entre senglars i porcs vietnamites.

Dels senglars capturats s’han recollit mostres biològiques i s’han enviat al Laboratori de Sanitat Animal de Catalunya (LaSAC) i al Centre de Recerca en Sanitat Animal per tal d’analitzar-les. Des de l’empresa que ha realitzat el servei es col·labora amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) com a empresa de veterinaris de fauna salvatge ja que és imporant la detecció precoç d’aquelles malalties de les quals els senglars en són portadors, especialment les que es transmeten al porc domèstic o a l’home (zoonosis). Les malalties incloses en aquesta vigilància sanitària són la brucel·losi, la malaltia d’Aujeszky, la Pesta Porcina Clàssica, la Pesta Porcina Africana i la tuberculosi, com a malalties de declaració obligatòria.

Des de l’Ajuntament som conscients que aquest és un tema que genera polèmica entre els diferents posicionaments. Malgrat tot s’aposta per una actitud proactiva en problemàtiques que afecten, o poden afectar, als nostres veïns i veïnes.

Recentment es va emetre per TV3 un reportatge sobre aquest tema on es contraposaven les visions i s’exposaven les diferents problemàtiques que genera la creixent presència de senglars. Us n’adjuntem l’enllaç per si és del vostre interès.

30 minuts - Senglar, el veí salvatge (ccma.cat)

Darrera actualització: 13.07.2022 | 13:07