Informació relativa als porcs vietnamites, pitons reials, tortugues de península i varans de la sabana

Dilluns, 5 d'agost de 2019 a les 00:00

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha habilitat el procediment per a regularitzar la tinença de les noves espècies incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores des de finals de març. Concretament, aquest requeriment afecta propietaris d’espècies que fins ara es podien considerar animals de companyia, com ara porcs vietnamites, pitons reials, tortugues de la península o varans de la sabana.

En aquest sentit, qui hagi adquirit animals d’aquestes espècies abans del 31 març de 2019, els podran mantenir com a animals de companyia, sempre que compleixin una sèrie de requisits. Així, hauran d’informar de la seva tinença al Departament de Territori i Sostenibilitat mitjançant una declaració oficial abans del 1 de gener de 2022.  En aquest cas, el propietari haurà de marcar els animals amb un microxip, per al seu registre i identificació. A més, amb els porcs vietnamites, caldrà també acreditar l’esterilització de l’animal, la vacunació contra la malaltia d’Aujeszky, i la comunicació de la seva identificació i registre al Registre general d’animals de companyia (ANICOM). Finalment, els nuclis zoològics amb més de dos porcs vietnamites hauran de dur a terme un control serològic anual de malaltia d’Aujeszky (gE), brucel·losi porcina, pesta porcina africana (PPA) i pesta porcina clàssica (PPC).

El Col·legi Oficial de Veterinaris de cada demarcació facilitarà els interessats els centres veterinaris disponibles per a dur a terme la identificació, esterilització i vacunació d’aquests animals.

Tanmateix, els particulars que ho desitgin també podran adreçar aquests animals a un centre de fauna de la Generalitat o un santuari privat, perquè se’n facin càrrec.

Darrera actualització: 05.08.2019 | 13:51