Projecte d’intervenció al menhir de Collsacreu-Pla de les Bruixes a Vallgorguina

Dimecres, 14 d'abril de 2021 a les 00:00

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Vallgorguina el projecte d’intervenció al menhir de Collsacreu-Pla de les Bruixes. Aquest monument megalític, que donada la seva forma antropomòrfica pot qualificar-se de protoestàtua-menhir, es troba en una clariana del bosc dins el Parc del Montnegre i el Corredor, un emplaçament prou significatiu per on es pot circular entre la depressió litoral i la prelitoral.

El projecte d’intervenció, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), preveu una inversió de 40.622 euros, i té com a objectiu l’estudi, consolidació i restauració del menhir així com la seva restitució volumètrica, ajuntant els dos fragments, i el posicionament vertical. El projecte preveu també fer visitable l’indret al públic en general de forma segura pels visitants i el monument, en el seu entorn original.

La intervenció arqueològica realitzada el 2018 va comportar l’excavació de tot el perímetre del menhir per tal de deixar-lo descobert. El menhir té unes dimensions aproximades de 2,45 metres de longitud per uns 85 centímetres d’amplada. La part visible presenta una morfologia amb dues cares grans i amples i altres dues cares més estretes que voldrien representar o simbolitzar una silueta o perfil antropomorf.

La part superior del menhir presenta una línia de fractura i li manca un tros, i el fragment es troba a uns 28 metres avall, en el vessant sud del límit del pla. Totes les superfícies han estat repicades fins aconseguir uns perfils suaus i llisos, i en la part del perfil superior de la figura sembla que s’ha retallat la pedra amb una morfologia semicircular i després s’ha repicat com la resta de la seva superfície.

Específicament, al pla de les bruixes hi domina el sauló, un tipus de sol molt compacte i amb poca vegetació. El menhir, fet de granit, un tipus de roca pròpia de la geologia d’aquesta zona de la Serralada Litoral, es troba caigut a terra de forma aïllada i sense cap context arqueològic conegut, ara per ara, al seu voltant.

Darrera actualització: 13.04.2021 | 17:20