El Parc del Montnegre i el Corredor recupera un antic camí per accedir al dolmen de Pedra Gentil

Dilluns, 15 d'abril de 2024 a les 09:00

El Parc del Montnegre i el Corredor ha recuperat un antic camí d'accés al dolmen de Pedra Gentil, a Vallgorguina, des de l'aparcament, i ha restaurat l'entorn d'aquest element patrimonial d'interès per als visitants del Parc. Les obres, que han durat dos mesos i han tingut un cost de 30.762,58 €, han anat a càrrec de Disseny Barraca SL.

La recuperació de l'antic camí s'ha fet a causa del mal estat del camí d'accés al dolmen i l'erosionabilitat del terreny, un turó amb poca vegetació i força pendent. Així, s'ha recuperat un camí de 121 metres (21 més que l'anterior) amb un pendent més suau que el camí que es feia servir fins ara, que tenia trams de més del 29 % de pendent. L'objectiu és que els visitants facin servir a partir d'ara aquest nou accés més planer i evitar el deteriorament dels entorns del dolmen.

El camí té un inici de terreny dur de granit on s'han instal·lat escales de fusta i tanques de pi tornejat. En el segon tram s'ha estabilitzat el marge i s'ha instal·lat una passera de fusta amb una escala d'accés. En el tercer tram s'han restaurat esglaons de pedra, se n'han afegit i s'han reduït les alçades. Així mateix, també s'ha col·locat una tanca de fusta de pi tornejat per dirigir els visitants cap al dolmen.

Un dolmen format per 7 megàlits verticals

El dolmen de Vallgorguina, o també anomenat de Pedra Gentil, està situat al municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental, i està catalogat com a BCIL (Bé Cultural d'Interès Local) per la Generalitat de Catalunya. Està format per 7 megàlits verticals, que suporten un gran bloc megalític superior horitzontal. Els 7 megàlits verticals no són tots d'una única peça, sinó que 3 consten d'una gran pedra i una altra petita pedra superior juxtaposada, un d'ells consta de 3 parts (base inferior, gran pedra central i petita pedra superior). La seva alçada exterior és d'1,53 metres (interior: 1,28 metres).

La disposició dels megàlits és de forma circular, amb una distància entre ells que oscil·la entre els 20 i 39 centímetres, deixant una gran obertura entre dos megàlits, de 81 centímetres, com a porta d'entrada. El gran megàlit superior horitzontal està partit per la meitat, amb una certa separació entre les dues parts (25 centímetres). La longitud màxima és de 3,16 metres i l'amplada de 2,54 metres.

Hi ha poc coneixement sobre la història del dolmen, ja que mai no ha estat excavat o documentat arqueològicament. Es creu que va ser construït entre el 3500 a.C i el 2000 a.C. Hi ha la teoria que el dolmen no és al seu lloc original, i que tampoc és segur que la seva morfologia sigui la que va tenir quan va ser construït. Popularment es creu que a mitjans del segle XIX, el dolmen es trobava en un lloc proper, constituint una molèstia per al propietari de la finca, ja que es trobava als seus camps de cultiu i que aquest el va traslladar fins a dalt d'un turó, on actualment es troba. No se sap si a la suposada reconstrucció que va fer alterar la disposició original de les pedres ni com va aconseguir transportar-les al lloc i aixecar-les fins al seu emplaçament.

Contràriament a aquesta creença, els historiadors, en general, creuen que el dolmen sempre ha estat en aquest emplaçament, ja que no hi ha proves documentals que el dolmen hagi estat traslladat des d'un altre lloc. Entre la poca documentació existent, figura que el 1855 es va fer una restauració del dolmen, a càrrec de Josep Pradell, el propietari del terreny, sent la primera restauració d'un dolmen a Catalunya que se'n té notícia.

Darrera actualització: 11.04.2024 | 09:10